Brielse molens van verleden tot heden
Zuideindse – of zuidmolen / Rickse molen 1350 – 1688. Deze houten standerd molen stond in eerste instantie binnen de stad maar werd op een goed moment verplaatst naar buiten en de naam werd toen veranderd in Zuidmolen of Rickse molen. Daar werd de molen, samen met de ‘voorstad’, op 4 april 1572 door de geuzen in de as gelegd. Vervolgens verrees binnen de stad opnieuw een molen nabij de Zuidpoort. De molen stond aan het Maarland zuidzijde bij het Kostverloren waar nu de sloepenloodsen staan Noordmolen ca 1400 – 1696 Een houten standerdmolen, de Noordmolen, stond aan de haven aan het einde van het Noordmolenslop later de Geuzenstraat genoemd.
(Daniel Vosmaer, Gezicht op Brielle, Olieverf op doek, circa 1658-1660; Bruikleen Detroit Institute of Arts, Detroit, VS)
Molens op het molenbolwerk Noordmolen ca 1646 - 1696 Waarschijnlijk rond 1646 is de Noordmolen verplaatst van de Geuzenstraat naar het Molenbolwerk.
In 1696 werd de houten standaardmolen vervangen door een stenen korenstellingmolen. (Johannes Jongejan, Brand in de Stellingmolen van Brielle 1811, Olieverf op paneel, 1811-1820; Een brand in de nacht van 2 op 3 november 1810 legde de molen in de as, de molen werd herbouwd totdat hij in 1882 weer door brand werd verwoest. Molens droegen in Brielle altijd slechts een plaatsaanduiding: Noord-, Zuid-, Langestraatse- of Rikse Molen. De naam ’t Vliegend Hert is ongetwijfeld bedacht door archivaris Klok toen de Brielse Molenstichting in 1981 een naam zocht. Voor de bouw werden ook materialen van andere molens gebruikt. zo is de askop afkomstig van de molen de “Vlijt “ uit Wageningen. Het koppel 15 der blauwe stenen komt uit de molen Biervliet in Zeeuws-Vlaanderen. Ook de penbalk en de ijzerbalk zijn waarschijnlijk afkomstig van andere molens, er is echter niet bekend van welke molen(s). Idee en uitvoering: |